Onze aardbeien teelt

Wij kweken diverse aardbeien rassen zoals Lambada en Elsanta en in de zomer een doordragend ras voor de continuïteit.

De aardbeien worden geteeld op een hangsysteem in de kas. De planten groeien op veen substraat en krijgen water met voeding gedoseerd door het dunne slangetje (druppelaar). Het overtollige water wordt door de goot onder de potten opgevangen en wordt weer hergebruikt zodat niets van de mineralen (voedingssupplementen) verloren gaat, en zo dus milieu vriendelijk geteeld kan worden. De insectenplagen bestrijden wij met biologische bestrijders die in een klein kweekzakje tussen het gewas hangen. Dit zijn kleine roofmijten die langszaam vrijkomen uit het zakje door een klein gaatje en op zoek gaan naar tripslarven. Zo gauw als de eerste bloemen opengaan worden er hommels/bijen ingezet om de aardbeienbloemen te bestuiven zodat ze mooi van vorm worden. Als de hommels de aardbeien niet goed bestuiven krijgen de aardbeien een rare vorm dit noemen wij een kwar. Deze smaken net zo goed, alleen zijn deze niet geschikt voor klasse 1 aardbeien maar voor klasse 2.

We starten met de oogst van de Lambada en daarna volgt het ras Elsanta. Hierna volgt een doordragend ras om ook in de zomer volop aardbeien te kunnen aanbieden via onze automaten.

Lambada is een zeer exclusieve aardbei vanwege de bijzondere smaak. De aardbei onderscheidt zich van de standaard ‘supermarktaardbei’ doordat ze extra rijp geoogst worden zijn ze kwetsbaar maar superlekker.

Elsanta is een populair aardbeien ras in Nederland. Dit ras wordt voornamelijk verkocht in de supermarkt maar dan minder rijp (dit i.v.m. transport). Doordat wij in de regio leveren (korte lijnen) kunnen wij deze aardbeien extra rijp plukken. En krijgt de aardbei daardoor een goede smaak.